Hope-yhdistys toimii vapaaehtoisvoimin lasten ja lapsiperheiden hyväksi. Tammikuussa olimme Hopen apuna lajittelemassa ja hyllyttämässä yhdistyksen saamia lahjoituksia. CHEPin työntekijät saavat käyttää kolme työpäivää vuodessa hyväntekeväisyystyöhön.

Helsingin Pitäjänmäessä toimiva  Hope-yhdistys jakaa vähävaraisille ja kriisin kokeneille perheille vaate- ja tavaralahjoituksia, sekä lapsille ja nuorille harrastustukea ja vapaa-ajan elämyksiä. Avun tarvitsijoita on paljon, vaikka kynnys pyytää apua on suuri.

”Vähävaraisille perheille on suunnattoman tärkeää, että lapset eivät erotu muista köyhyyden takia. Siksi heille on suuri ilo saada käyttöönsä hyväkuntoisia ja ajanmukaisia vaatteita tai leluja”, kertoo Iina Kanerva, joka toimii Hopen pääkaupunkiseudun toimipisteessä vapaaehtoisena tiiminvetäjänä.

”Meillä käy yllättävän paljon perheitä, joissa molemmat vanhemmat ovat matalapalkkaisissa töissä. Silloin he eivät saa yhteiskunnan tukia, mutta rahat eivät kuitenkaan riitä elämiseen”.

Puutelistalla vaatteet, lelut ja harrastusvälineet

Monelle on tuttua, että yhdistys ottaa vastaan hyväkuntoisia käytettyjä lastenvaatteita, leluja ja harrastusvälineitä mutta useilla paikkakunnilla voi lahjoittaa myös aikuisten vaatteita. Vaatteiden lisäksi on tarvetta kodinhuoltoon liittyville tavaroille sekä huoneen lämmössä säilyville kuivaelintarvikkeille.

”Suurin kysyntä on yli 100-senttisille vaatteille, erityisesti nuorten vaatteille. Talvivaatteita menee vielä, mutta pian alamme etsiä asiakkaillemme kevätvaatteita, sillä elämme tavallaan yhtä kautta edellä, kun asiakkaat käyvät keskimäärin neljän kuukauden välein”, Kanerva kuvailee.

Suuri osa lahjoituksista tulee yksityishenkilöiltä mutta yhtä lailla yritykset voivat auttaa lahjoittamalla työaikaansa tai rahaa joko valtakunnalliseen tai lähipaikkakunnan toimintaan.

Vapaaehtoiset ovat Hopelle korvaamaton apu

Hope pyörii lähes puhtaasti vapaaehtoisvoimin. Yhdistyksellä on kaksi palkattua henkilöä ja noin 500 vapaaehtoista. Yhdistys toimii 17 paikkakunnalla, ja on kuluvan vuoden loppuun mennessä laajentumassa kolmelle uudelle paikkakunnalle, Kajaaniin, Lappeenrantaan ja Vaasaan.

”Ilman vapaaehtoisia toimintamme ei olisi mahdollista. Vapaaehtoiset voivat käydä meillä silloin kuin itselle sopii, oli se sitten viikoittain, kerran kuussa tai kerran vuodessa. Emme vaadi sitoutumista, vaan olemme iloisia kaikesta avusta mitä voimme saada”, Iina Kanerva kiittelee.

Yritykset mukaan!

CHEPin ja IFCOn emoyhtiön Bramblesin kaikki työntekijät voivat käyttää kolme työpäivää vuodessa hyväntekeväisyyteen osana yhtiön kestävän kehityksen ohjelmaa. Työajan lisäksi CHEP ja IFCO lahjoittivat joitakin tuhansia käytettyjä muovilaatikoita ja satoja renkailla varustettuja dolly-lavoja lahjoitusten varastointia ja käsittelyä helpottamaan.

CHEP Suomen johtaja Mia Frölander-Ulf toivoo, että hyväntekeväisyysajatus leviäisi laajemminkin yritysten keskuuteen:

”Viimeisen 10 vuoden aikana yhä useampi suomalainen on joutunut taloudellisiin vaikeuksiin, mutta kenenkään ei pitäisi joutua tyhjän päälle. Siksi Hopen kaltaiset yhdistykset tekevät todella arvokasta työtä. Myös yritykset voisivat tehdä enemmän yhteisen hyvän eteen. Kuinka paljon saisimmekaan aikaan, jos jokainen yritys käyttäisi vaikka päivän vuodessa hyväntekeväisyyteen? Osallistuminen ammattimaisten vapaaehtoisjärjestöjen työhön on helppo tapa auttaa. Samalla itselle tulee hyvä mieli ja työn jälki näkyy heti.”

Haluatko auttaa?

Hope Helsinki on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–15 ja torstai-iltaisin 17–19. Muiden paikkakuntien aukioloajat ja yhteystiedot löytyvät osoitteesta http://www.hopeyhdistys.fi/

Mitä Hopen kautta voi lahjoittaa?

  • ehjiä, puhtaita ja hyväkuntoisia vaatteita, erityisesti yli 100 cm vaatteet ja ehjät kengät
  • nuorten toppavaatteet
  • kuivaelintarvikkeita, kuten pastaa, säilykkeitä, tomaattimurskaa, jauhoja, gluteenittomia tuotteita
  • pyyhkeitä ja lautasia, liinavaatteita, kodintarvikkeita (silitysraudat, imurit, muut kodinhuoltoon liittyvät)
  • uusia käyttämättömiä sukkia ja alushousuja
  • vaippapaketteja
  • sekä tietysti rahaa ja aikaa

Millainen vaate kelpaa lahjoitettavaksi?

  • Ehjä, puhdas ja hyväkuntoinen. Sellainen, jonka itsekin ostaisit kirpputorilta.

Hope kerää ensisijaisesti lasten vaatteita, mutta joissakin toimipisteissä vastaanotetaan myös aikuisten vaatteita. Kaikkia aikuisten vaatteita ja ehjiä kenkiä voi lahjoittaa seuraavissa toimipisteissä: Helsinki, Joensuu, Lahti, Mikkeli, Seinäjoki ja Tampere. Nuorekkaita, teineille sopivia aikuisten vaatteita vastaanottavat: Oulu, Turku, Kokkola, Kuopio ja Rovaniemi.