Pakastettujen elintarvikkeiden kuljetuksissa hygienia ja kylmäketjun eheys ovat erityisen tärkeitä, jotta ruuan laatu ei kärsi. Siksi Lagerblad Foods haluaa varmistaa, että toimitusketjun jokainen lenkki toimii ongelmitta. Lagerblad käytti viime vuoteen saakka kuljetuksissaan kertakäyttöisiä eurolavoja. Niiden hankkiminen oli kuitenkin työlästä, eikä laatukaan aina vastannut odotuksia.

”Lavojen saaminen silloin, kun niitä tarvitaan, oli epävarmaa. Tämä oli meille riski, sillä jos lavat loppuvat, emme saa tuotteita asiakkaille. Toimitusvarmuus on todella tärkeää kaltaisellemme elintarvikeyritykselle, jonka asiakkaita ovat esimerkiksi kiireiset lounasravintolat”, kertoo Lagerblad Foodsin pakkaamon ja logistiikan esimies Pekka Hyvärinen.

Parantaakseen toimitusketjunsa toimintavarmuutta ja ennakoitavuutta Lagerblad Foods päätti ottaa käyttöön vuokralavat.

Vuokrattavat kuormalavat lisäsivät kuljetusten toimintavarmuutta, ympäristöystävällisyyttä ja kustannussäästöjä

Lagerblad Foods solmi vuoden 2017 alussa lava poolaussopimuksen CHEPin kanssa. Pekka Hyvärinen kertoo yhteistyön alkaneen hyvin. CHEP toimittaa Lagerbladille kuntotarkastettuja eurolavoja lyhyelläkin varoajalla ja erityistoiveet huomioidaan hyvin.

”Uutta lavatoimittajaa valittaessa lavojen toimitusvarmuus oli meille tärkeä kriteeri. CHEPin kanssa tiedämme, että lavat tulevat tiettynä aikana, tasalaatuisina ja aina saman hintaisina”, Hyvärinen kertoo. ”Meille on myös tärkeää, että CHEP reagoi nopeasti yllättäviin tilanteisiin, ja asiakaspalvelusta saa apua.”

CHEPin eurolavat ovat ympäristöystävällisiä, ja pienentävät siten Lagerblad Foodsin kuljetusten hiilijalanjälkeä.

Kuljetukset ovat mahdollisimman hyvin tehostettu sekä ympäristöä että resursseja ajatellen, sillä Lagerblad toimittaa 95 prosenttia valmistamistaan pakastetuotteista pääkaupunkiseudulla, noin 30 km säteellä tuotantolaitoksesta, sijaitseville tukuille.

Lagerblad Foods arvioi käyttävänsä vuosittain tuhansia eurolavoja. Vaikka määrä ei ole suuri, jo tässä kokoluokassa vuokralavojen käytössä syntyy etuja, joiden ansiosta vaihto kertakäyttölavoista lavapoolin käyttöön kannattaa.

Tuliko käyttöönotossa yllätyksiä?

”Suurin muutos on ollut se, että nyt kirjaamme tarkemmin, milloin lavat lähtevät meiltä ja minne ne menevät. Siten tiedämme selkeästi koska meidän vastuumme lavoista päättyy. Vuositasolla vuokralavojen käyttö tuo meille kustannussäästöä. Osalla asiakkaistamme on myös käytössä CHEPin kuormalavat, ja yhteiskäyttö helpottaa heidänkin toimintaansa”, Hyvärinen toteaa. 

Lagerblad Foods

Lagerblad Foods on kahden keittiömestarin vuonna 1998 perustama ruokatalo, jonka valikoimaan kuuluvat pihvit ja pyörykät niin kalasta, lihasta kuin kasviksista, sekä piirakat ja täyslihamakkarat. Tuotteet eivät suotta nauti “vanhan hyvän ajan” laatustatuksesta, sillä ne valmistetaan rakkaudella ja ajatuksella aidoista raaka-aineista – ja lopputulos puhuu puolestaan. Kaikki Lagerblad-tuotteet ovat kypsiä ja ne pakastetaan tuoreeltaan.

Todennäköisemmin Lagerbladin tuotteet tulevat kuluttajan lautaselle hotellien, ravintoloiden tai suurkeittiöiden kautta, sillä 98 prosenttia yrityksen myynnistä suuntautuu horeca-alalle. Lagerblad Foods työllistää jo noin 30 ammattilaista.